Wordt Vrijwilliger
Is vrijwilligerswerk bij de Dierenambulance iets voor u?
Wij krijgen vaak de vraag: wat moet mijn vooropleiding zijn, hoeveel tijd moet ik beschikbaar zijn en kan of mag ik dit wel i.v.m. mijn uitkering of ziekte. Wat houdt dit werk allemaal in en krijg ik een onkostenvergoeding?
Dierenambulance Waterland werkt voornamelijk met vrijwilligers, en die zijn altijd nodig! Wij hebben verschillende taken waar vrijwilligers voor gevraagd worden: chauffeur, bijrijder, dierverzorger en centralist.
Wat verstaan wij onder een goede vrijwilliger?
- Met beide benen stevig op de grond staan
- Goed individueel én in teamverband kunnen werken
- Stressbestendig zijn
- Inventief en creatief zijn
- Goed met mensen en dieren
Chauffeurs en bijrijders
Dat het ambulancepersoneel hulpvaardig, sociaal, stressbestendig, daadkrachtig, inventief en creatief moet zijn, is eigenlijk vanzelfsprekend. Daarnaast moet u natuurlijk ook in een goede lichamelijke conditie verkeren en over goede rijvaardigheden beschikken. Het is dynamisch werk: zo geef je hulp bij een verstrikte vos, dan weer moet je een agressieve of angstige hond vervoeren, een boze kat in een schuur vangen, of een eigenaar bijstaan bij zijn verdriet. Ook het ambulancepersoneel moet zeer gedisciplineerd kunnen werken, orders en opdrachten van b.v. politie of brandweer opvolgen en volgens de regels van de wet handelen. Dat is niet altijd eenvoudig. Een andere noodzakelijke eigenschap die u moet hebben is dat u neutraal bent in geschillen, nooit een vooroordeel hebt en objectief de
situatie kunt inschatten. Maar het is ook van belang dat u goed kunt signaleren en inschatten als er wel iets mis is, zodat de Dierenambulance de juiste instantie kan inschakelen. Al met al best een verantwoordelijke, leuke, uitdagende job.
Sollicitatieformulier Chauffeurs en bijrijders
Dierverzorgers
Dierverzorgers moeten zeer gedisciplineerd werken volgens strikte protocollen die mede opgesteld zijn door ministeries. Dit heeft ook te maken met het feit dat wij niet alleen met huisdieren werken, maar ook met in het wild levende dieren en veel met beschermde diersoorten, die een andere verzorging nodig hebben. De wilde dieren krijgen bij ons de vereiste eerste 24 uurs verzorging en worden doorgebracht naar de wildopvang. Dit houdt in dat ze nooit ‘tam’ gemaakt mogen worden; er wordt dus niet met deze dieren geknuffeld.
De huisdieren die wij 24/48 uur opvangen, zoals katten, honden, konijnen, cavia’s e.d., mogen juist wel weer geknuffeld worden. Ook wordt aan onze dierverzorgers gevraagd mensen te begeleiden tijdens het afscheid nemen van hun huisdier; u heeft dan ook een taak als hulpverlener.
Sollicitatieformulier Dierverzorger
Centralisten
Moet een centralist ook met dieren om kunnen gaan? Het is geen pre maar wel handig. Een van de belangrijkste taken is de coördinerende en sturende functie naar de ambulance toe, maar de centralist heeft ook veel te maken met (emotionele) mensen. Dit kunnen eigenaren zijn, mensen die advies willen, maar ook hulpvragen/meldingen van ketenpartners, zoals Politie, Brandweer, Rijkswaterstaat en gemeenten moeten doorgezet/gecoördineerd worden.
Naast kennis van dieren, communicatieve en logistieke vaardigheden, maatschappelijke betrokkenheid, is het een vereiste dat u om kunt gaan met de computer. U houdt zich bezig met de administratie van de gemaakte ritten en houdt de website up to date met meldingen van gevonden en vermiste dieren. Maar een match kan ook betekenen, dat je een slecht bericht aan de eigenaar moet overbrengen, iets wat natuurlijk best emotioneel kan zijn.
Bent u zeer stressbestendig, zoekt u een uitdaging, wilt u coördineren, sturen, luisteren, adviseren en er voor de mensen en natuurlijk de dieren zijn, dan is dit misschien iets voor u!
Sollicitatieformulier Centralist
Gevonden dieren
04-12-2023
Twee kleurige poezen
Lees meer...
03-12-2023
Wit / zwarte jonge kat
Lees meer...