Is een dierenverzekering voor uw huisdier verstandig? Ons advies.

Als u een huisdier heeft of u overweegt er één te nemen, dan is het belangrijk om te beseffen dat daar ook een bepaalde verantwoordelijkheid bij komt kijken. U bent als eigenaar verantwoordelijk voor het welzijn en de veiligheid van het dier. Uiteraard weet u dat het houden van een hond, kat, konijn, papegaai of welk ander huisdier dan ook, kosten met zich meebrengt. Kosten voor voer, attributen zoals een kooi of mand en vaccinaties bij de dierenarts.

Waar echter vaak niet bij stilgestaan wordt is dat het beestje ook ziek kan worden of een ongeval kan krijgen, bijvoorbeeld door een aanrijding. Als het dier ziek of gewond is, dan gaat u uiteraard direct naar de dierenarts of de dierenambulance wordt ingeschakeld.

Dierzorgkosten kunnen snel oplopen

Zeker als de ziekte ernstig is of de verwondingen zwaarder zijn, dan kunnen de kosten voor de behandeling en revalidatie snel oplopen. Enkele honderden tot zelfs duizenden euro’s voor de dierenarts en dierenkliniek zijn hierbij geen uitzonderingen. Zorgkosten voor uw huisdier waar u waarschijnlijk geen rekening mee had gehouden. Voor deze onvoorziene uitgaven kunt u natuurlijk zelf een spaarpotje maken, door bijvoorbeeld iedere maand wat opzij te zetten. Maar als u net bent begonnen met zo’n “potje” en er gebeurt iets met uw dier, dan kan dat misschien de uitgaven nog niet dekken.

Wat is een huisdierverzekering?

Misschien is een zorgverzekering voor uw huisdier daarom een betere oplossing. Voor een huisdierverzekering betaalt u maandelijks een premie en bent u verzekerd voor zorgkosten voor uw huisdier. De rekening van de dierenarts en andere behandelaars kunt u dan declareren bij de dierenverzekeraar, u krijgt dan het grootste deel van de dierzorgkosten vergoed. Er geldt altijd wel een eigen risico, afhankelijk van de verzekering die u kiest is dit meestal 15 á 25% of een vast bedrag van enkele tientjes per declaratie.

De dekkingen verschillen per verzekering en u kunt vaak aanvullende opties afsluiten. Zo vergoeden sommige dierenpolissen bijvoorbeeld ook de kosten voor de dierenambulance of een advertentie bij vermissing van uw geliefde dier. Daarnaast zijn aandoeningen aan heupen en gewrichten vaak niet standaard meeverzekerd, maar kunt u dit aanvullend meeverzekeren. Vooral voor de iets grotere honden is het aan te raden dit mee te verzekeren. Ook een reisverzekering voor de dierenarts in het buitenland is een extra optie.

Ook als u wel zelf het budget heeft voor de zorgkosten voor uw dier is het toch de moeite waard om een dierenverzekering te overwegen. Als u namelijk zelf de volledige kosten voor behandeling van uw dier moet betalen is er wellicht toch altijd een drempel om naar de dierenarts te gaan. Misschien zegt u dan sneller “we kijken het nog wel even aan”. Als u weet dat het grootste deel wordt vergoed door de huisdierverzekering, dan gaat u waarschijnlijk toch eerder naar de dierenarts en dat is uiteindelijk toch het beste voor het welzijn van uw huisdier!

Dierenverzekeringen vergelijken

Wilt u meer informatie over huisdierenverzekeringen en wilt u de verschillende polissen met elkaar vergelijken? Dan raden wij u aan om onderstaande vergelijkssite te bezoeken.

KiesZeker huisdierverzekeringen vergelijken