Auto in de zon? Temperatuur loopt dodelijk hoog op!

Geplaatst op 06-06-2015

Auto in de zon kweekt dodelijke temperaturen!!!

Wij hebben de temperatuur eens opgenomen in een auto die al uren in de volle zon stond bij een buitentemperatuur van 25 graden Celsius. We namen een Instant Read Thermometer, geschikt om de temperatuur van vleeswaren en gerechten te meten, en staken die door het rubber van de afgesloten auto. Binnen enkele ogenblikken liep de meter op tot ver boven de 65 graden.

Dodelijk voor dieren en kinderen.

Een groot misverstand over koelen, in veel gevallen horen wij zeggen (vaak door zogenaamde kenners) voeten en tong koelen is genoeg. Dit is beslist niet juist. De hersenen zijn een complex orgaan, het brein is opgebouwd uit vele tientallen miljarden neuronen (zenuwcellen). De hersenen besturen en coördineren sensorische systemen, beweging, gedrag en homeostatische lichaamsfuncties zoals ademhaling, bloeddruk,en LICHAANMSTEMPERATUUR. Het belangrijkste dat je moet koelen is dus altijd de kop. Vergelijk het met het heet lopen van bv de auto motor, ook daar heeft het geen enkele zin om alleen de uitlaat te koelen.

PAS OP want oververhitting is in veel gevallen DODELIJK. Laat een hond NOOIT naast de fiets mee rennen bij hogere buiten temperaturen, het dier zweet niet zo als de mens, zijn/haar lichaamstemperatuur loopt dan ook veel eerder op.

Indien wij een melding krijgen over een dier in een auto, of deze nu wel of niet volledig afgesloten is, melden wij direct door aan de dierenpolitie. Ook gaan wij zelf met spoed naar het opgegeven adres om eerste hulp te bieden aan het dier. Bij oververhitting beginnen de eiwitten in het bloed dik te worden, het hart moet sneller pompen en de vitale functies kunnen uitvallen. Langdurig koelen met (het liefst lauw) water is van levensbelang. Daar naast voorzien wij het dier van extra zuurstof.

Terug naar het overzicht