Jonge meeuwen seizoen

Geplaatst op 18-07-2023

Het jonge meeuwen seizoen is weer begonnen. Dit is bij ons te merken aan het aantal meldingen die wij krijgen over jonge meeuwen. Dit begint meestal in de maanden juni en juli. Meeuwen zoeken steeds vaker de steden op en broeden op platte daken. In de steden is er genoeg voedsel te vinden en er zijn weinig natuurlijke vijanden.
In de tijd dat de jonge meeuwen wat groter zijn, springen ze van de daken en scharrelen wat rond. De ouder meeuwen houden hun jongen goed in de gaten, ze beschermen en voeden de jongen, totdat ze zelf kunnen vliegen. Dit duurt, afhankelijk van de leeftijd, enkele weken. Zolang ze niet gewond zijn en beide ouders zijn nog aanwezig, kunt u ze met een gerust hart laten lopen.

WAT TE DOEN ALS U EEN JONGE MEEUW AANTREFT OP STRAAT.


• Is het meeuwenjong gewond, probeer hem dan te vangen en breng hem naar de vogelopvang of naar de noodopvang van de dierenambulance. Is dit niet mogelijk bel dan met de dierenambulance, dan komen wij het dier ophalen.

• Als een volledig pluizig jong op straat loopt, in een binnentuin of op een balkon zit, plaats hem dan terug bij het nest op het dak. Het jong is nog te klein om op de grond te lopen. Lukt dit niet breng het naar de vogelopvang/dierenambulance of bel de dierenambulance.

• Ziet u een jong op of langs een drukke weg, probeer hem dan te verplaatsen naar een veiligere plek. Wel dichtbij, zodat de ouders hem niet kwijt raken.

• Als beide ouders verongelukt of spoorloos zijn, bel vogelopvang de Bonte Piet voor advies of bel de dierenambulance.

 

Het is lastig om jonge meeuwen voor uw gevoel aan hun lot over te laten, maar als zij gezond zijn, dan is dat echt het beste om te doen.

Terug naar het overzicht