Slakken

Geplaatst op 22-07-2015

Slakkentijd

Veel mensen hebben er een hekel aan als slakken door de tuin en over de weg kruipen.

Het zijn vieze glibberige beesten en laten ook nog eens een slijmspoor na.

Maar wist u dat slakken opruimers in de natuur zijn. Bijna alles wat zij tegenkomen zullen zij op eten.

Heeft u al die soorten in uw tuin wel eens van dichtbij bekeken en/of gefotografeerd?

Natuurlijke vijanden

Egels, vogels en spitsmuizen lusten graag slakken. Je lokt deze natuurlijke vijanden van slakken naar je tuin door ze een schuilplaats te bieden onder struiken of stapels takken. Ook padden en kikkers vinden een slak een lekker maaltje.

Er zijn een aantal planten waar de slak niet van houd. Knoflook bij voorbeeld, daar hebben zij echt een hekel aan. Op internet http://www.milieucentraal.nl is nog veel meer te vinden over het diervriendelijk bestrijden van slakken.

Grote tuinschoonmaak

Met aaltjes kun je naaktslakken milieuvriendelijk om het leven brengen. Giet de ultrakleine wormpjes uit op plekken met veel slakken; de aaltjes zoeken zelf de naaktslakken in de bodem op en infecteren ze met een (alleen voor hen) dodelijke bacterie. Elke lente een grote tuinschoonmaak organiseren helpt ook. Door de grond te bewerken maak je overwinterende slakken en hun eieren kapot. Zo kun je de slakkenpopulatie flink terugdringen.

Houd slakken op afstand

Je voorkomt dat de slijmerige diertjes jouw tuin opzoeken als je planten kiest die goed bestand zijn tegen slakken. Voorbeelden zijn akelei, goudsbloem, anjer, geranium, viooltjes en varens. Ook Oost-Indische kers en kruiden als salie, tijm en knoflook houden slakken op een afstand.

Terug naar het overzicht