Zwanenpaar gedood. Hun 5 jongen zien alles gebeuren.

Geplaatst op 13-06-2015

13-06-2015: Weidevenne.

Het zwanenpaar waar al zoveel om te doen was, is niet meer.

In april berichten wij al over dit zwanenpaar dat hun nest tussen menselijke afval had gebouwd. Gezamenlijk met medewerkers van de Gemeente Purmerend zijn we toen bezig geweest om zo veel mogelijk afval weg te halen.

Ongeveer een week later hebben medewerkers van de dierenambulance opnieuw grote stukken plastick en andere rommel weggehaald bij het nest. Op een gegeven moment lazen wij op de facebookpagina "Wij Weidevenners" dat de eieren waren uitgekomen en dat het heel goed ging met de zwanen.

Afgelopen dinsdag ging het bijna mis op de Jaagweg. Iemand uit de Bloemenbuurt was zo onverstandig om de volwassen zwanen uit het Noord Hollands Kanaal te laten komen. De dieren staken de Jaagweg over om stukjes brood te komen eten. Bij de Dierenambulance kwam de melding binnen dat één van beide zwanen was aangereden. Bij aankomst bleek dat gelukkig niet zo te zijn, "wel waren er twee auto's op elkaar gebotst". Het hele gezin zwom rustig in het kanaal aan de Weidevenne kant.

Maar helaas vanmorgen werden de volwassen zwanen onder de ogen van hun vijf jongen aangevallen en gedood door twee honden. De overleden zwanen zijn weggehaald. De jongen zijn met behulp van omstanders gepakt en door de dierenambulance naar een vogelopvang gebracht.

Of de jongen het gaan redden zonder hun ouders blijft de vraag. Volgens medewerkers van de vogelopvang is het zeer goed mogelijk dat de jongen van heimwee naar hun ouders zullen sterven. 

 

 

Terug naar het overzicht